Egyszer volt, hol nem volt – 2. rész

Egyszer volt, hol nem volt – 2. rész

A vártúrákról szóló cikkünk második részében a Balatont és környékét fedeztük fel. Összecsomagoltuk a legfontosabb holminkat, bár sok mindenre nem volt szükségünk, hisz egy jól felszerelt lakóautó volt az úti társunk.

 

A Balaton, illetve környéke rengeteg várral kecsegtet, nehéz csupán csak egyet kiválasztani. De nem kell egyet választanod, ha lakóautóval utazol, hiszen a korlátok eltűnnek és csak a végeláthatatlan lehetőségek maradnak. És persze a kényelem. 6 várat jártunk be, az elgémberedett végtagok gyötrelme messzire elkerült bennünket, hála a Sunlight I69 S modellnek.

Ha szeretnél több helyszínt is kihúzni a listádról, akár egy hétvége alatt, és mindezt a legnagyobb komfortban tennéd, a megoldás magáért kiált. Válaszd ki a leginkább hozzád illő lakóautónkat és szerezz életre szóló emlékeket.

 

Bencsik Fanni a VPT-Caravan-tól
Szerző
Székesfehérvár, Várpalota, Nádasdladány, Veszprém, Sümeg, Szigliget
Utazási célpont

 

Bory-vár, Székesfehérvár
„A kövek beszélnek”

 

A Bory-vár emléket emel a hitvesi szeretetnek és művészi álmoknak. Bory Jenő a vár megálmodója és építője, annak ellenére, hogy képzett építész volt, nem konkrét mérnöki rajzok alapján haladt a munkájával. A fantázia adott neki ihletet és az adott terepviszonyokhoz való alkalmazkodás irányította a munkálatokat.

Többnyire egyedül, a két kezére hagyatkozva dolgozott, legfeljebb néhány alkalmi segítséget vett igénybe. 40 nyáron keresztül tartott az építkezés, minden egyes követ a szerelem és a művészet ölel át. Ezt tükrözik az apró részletek.

Rengeteg műalkotás található a várban, ezek kortárs művészektől származó képek és szobrok, illetve magától Bory Jenőtől és feleségétől is megtekinthető számtalan műremek. Az udvar hátsó részén, a Kápolnában a Hitvesi szeretet szobra várja a látogatókat.

 

Thury-vár, Várpalota
„Mátyás király kedvenc vadászkastélya”

 

Az építmény Thury György várkapitányról kapta a nevét, aki 1566 nyarán sikeresen visszaverte a túlerőben lévő törökök ostromát. Több hagyomány és hiedelem is kapcsolódik a Thury-várhoz. A hagyomány szerint Mátyás király többször is járt itt az Újlaki család vendégeként és az itt töltött idő alatt kedvenc várkastélyává vált.

A vár történetéhez szorosan kapcsolódik az a hiedelem is miszerint 1476. december 11-én Beatrix a palotai várban készült fel a másnap Fehérváron Mátyás királlyal kötött esküvőjére és királynői koronázására.

A Thury-vár változatos kiállításokkal vár minden látogatót. Az egykori palotarész Magyarország egyetlen megmaradt 14. századi palotabelsejét mutatja be, amiben értékes falképek találhatók az 1390-es évekből. Az első emeleten került kialakításra a népviseleti gyűjtemény, csaknem 100 viselettel. A Thury-vár egyik legrégebbi termében pedig az egyenruha gyűjtemény kapott helyet.

 

Nádasdy-kastély, Nádasdladány
„A legendák kastélya”

 

Magyarország legszebb ősgalériájával büszkélkedhet a Nádasdy-kastély, miután a Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokában őrzött portré festmények visszakerültek eredeti helyükre. A portrékon szereplő családtagok története rendkívül izgalmas, bemutatásra érdemes, így a legérdekesebbeket animációs filmen keresztül mesélik el a látogatóknak, méghozzá maguk a szereplők.

A projection mapping technológia és a speciális fényviszonyok keltette térélmény segítségével a látogató részesévé válik a történetnek. Betekintést nyerhetsz a kastély történetébe, mindennapjaiba, használhatod a replika bútorokat, lapozgathatod a korabeli újságok másolatát, kávét, szendvicset, sütit fogyaszthatsz az egykori ebédlőben, mintha csak vendégségben járnál a családnál.

A gyermek látogatókat korabeli játékok kipróbálható replikáival berendezett játszószoba várja, valamint a belépéskor pecsételtethetnek Kajla útlevelükbe.

 

Veszprém vára, Veszprém
„Egy várnegyednyi csoda”

 

Az ide látogatók ne egy klasszikus értelemben vett középkori, vaskos falú kőépületet keressenek. Helyette azonban egész várnegyednyi ódon hangulat és szellemiség öleli körbe a nézelődőket. A veszprémi vár gazdag kulturális és örökségvédelmi értékekkel rendelkezik, illetve a város látnivalóinak zöme a várnegyedben összpontosul.

Megtalálható itt a város egyik szimbólumának számító Tűztorony, ami a várkapu védelmére szolgált. Megcsodálhatják a látogatók a Hősök Kapuját, a Szentháromság-szobrot és a Szent György-kápolnát. A várnegyedben kapott helyet a Szent Mihály Székesegyház, ami az ország legrégibb püspöki székesegyházának alapjain nyugszik és az Érseki Palota, ami Veszprém talán legrégibb középkori épülete.

 

Sümegi vár, Sümeg
„A megelevenített történelem”

 

A Sümegi Vár az ország egyik legszebb középkori erődje. Dacolva a történelem viszontagságaival ma is impozáns látványt nyújt. Napjainkra Magyaroroszág egyik legkedveltebb kirándulóhelyévé nőtte ki magát.

A vár sokrétű, tele érdekesebbnél érdekesebb helyiségekkel; darabontok szobája, püspöki fogadó-és tanácsterem, várkápolna, sütőház-és pékszoba, középkori konyha és szakácsszállás, kőtár. Interaktív vártörténeti kiállítás várja az ide látogatókat, továbbá megtekinthetik a vármakettet, különböző ágyukat és fegyvereket és a börtönkiállítást.

A gyerekeknek játékos régészettel és lovagi tornákkal kedveskednek.

 

Szigligeti vár, Szigliget
„A Balaton-felvidék őre”

 

A Szigligeti vár egy festői várrom a Magyar Tenger partján. A bástyákról lélegzetelállító kilátás nyílik a Balatonra és a Tapolcai-medence tanúhegyeire. A vár kalandos történettel rendelkezik, volt már a pannonhalmi apátság tulajdonában és király birtok is volt egy ideig. A török háborúk alatt a Balatont védte, a muszlim seregek pedig sosem tudták elfoglalni. Csapott már bele villám, pár évvel később pedig fel is robbantották. Mindezek ellenére büszkén magasodik a Várhegyen és várja, hogy megismerjék történetét az oda látogatók.

 

És az, hogy melyik várakat nézzük meg legközelebb, következő cikkünkből kiderül.

Addig is, vártúrára fel!

 

 

 

Forrás: Kép 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8