Egyszer volt, hol nem volt – 1.rész

Egyszer volt, hol nem volt – 1.rész

Beköszöntött az ősz, a tengerparti nyaralások már csak szép emlékként élnek bennünk. De búsulásra semmi ok, hiszen ez az évszak is számos lehetőséget tartogat, ami az utazást illeti. De mit lehet ilyenkor csinálni? Ebben leszünk a segítségedre.

 

Bencsik Fanni a VPT-Caravan-tól
Szerző
Magyaregregy, Pécsvárad, Siklós, Baja
Utazási célpont

 

Bár mi is rajongunk a külföldi célpontokért, be kell látni, hogy kis országunk számos elképesztő látnivalóval kecsegtet. Sokszor bele se gondolunk, mennyi felfedezésre váró úti cél található meg határon belül is. Ezért most szeretnénk néhányat bemutatni, remélve, hogy kedvet kaptok nyakatokba kapni az országot.

Ennek legkényelmesebb és legpraktikusabb módja a lakóautós utazás; egy kellemes őszi hétvége a családdal vagy a barátokkal, egy négykeréken guruló luxusotthonban. Az aktív pihenés szerelmesei, a felfedező lelkületűek bejárhatják az országot izgalmak után kutatva, anélkül, hogy feladnák a kényelmet.

Hazánk nagy történelmi múlttal rendelkezik, ennek egy szeletét szeretnénk ismertetni, vártúra formájában. Izgalmas és érdekes kirándulás lehet ez kicsiknek és nagyoknak is egyaránt. Ha szeretnétek az időben utazni, bátran ajánljuk a magyarországi várak felderítését.

A vártúrákról szóló cikkünk első részében Pécs környékén jártunk.


Máré-vár, Magyaregregy
A Mecsek rejtett ékköve

Van egy monda, melynek helyszíne nem más, mint a Máré-vár. Falai között járva érezheted a középkor lüktetését és talán azt is kiderítheted, hogy mennyi igazság rejlik a halkan elsuttogott népi legenda mögött.

Mindenesetre, az biztos, hogy a Várhegy csúcsáról mesébe illő kilátás tárul a szemed elé. A festői táj szinte megszólal, a dombok és völgyek békésen ölelik körbe a várat, a kisgyerekek pedig pecsételhetnek Kajla útlevelükbe.

Ha szereted a rejtélyeket és a természetet a Máré-vár tökéletes választás egy őszi kiránduláshoz.


Pécsváradi vár, Pécsvárad
Szent Isván király után szabadon

Ha szeretnél Szent István nyomába szegődni, kezd a Pécsváradi várral, hiszen ő maga alapított ezen a helyen egy szerzetesi monostort 998-ban.

A király és utódainak legtöbbje is járt a monostorban, kisebb-nagyobb adományokkal gazdagítva azt. Ugyan az épületegyüttes, sosem volt hadi értelemben vett vár, falai között nem csak Szent István király, hanem püspökök, hercegek is megfordultak, akik az Árpád-ház elismert tagjai voltak.

Történelem rajongó utazók, a Pécsváradi vár a ti terepetek.


Siklósi vár, Siklós
A nádorasszony imafülkéje

A kutatók 2010-ben a várhoz tartozó kápolna falában nagy ritkaságra bukkantak. Olyannyira, hogy Magyarországon teljesen egyedülálló, Európában pedig csak kis számban maradt fennt. Ez nem más, mint az egykori nádorasszony imafülkéje. A fülkében figurális festés maradványai kerültek elő. A Siklósi vár ezzel nem csak történelmileg, de építészetileg is igazán különlegesnek számít.

Ha ez nem lenne elég indok arra, hogy elindulj Siklósra, ne aggódj sok mindent tartogat még számodra a vár. Kipróbálhatod a rabok fogva tartására szolgáló eszközöket, betekintést nyerhetsz a várbörtönbe és a nemesi börtöncellákba. Számos kiállítás vár titeket, ahol többek között a középkori fegyvereket és a kínzástörténetet fogják bemutatni.

A történelem e sötét részének feltárása után, előszeretettel ajánljuk a bormúzeumot és vinotékát, ahol nem csupán a Villányi Borvidék legjobb borait kóstolhatod meg, de még a múlt szőlőtermesztő, borászati eszközeivel is megismerkedhetsz.

A Siklósi vár olyan kalandoroknak való, akik szeretnék megismerni a középkori életet és a hozzá tartozó eszközöket.


Bagoly-vár, Baja
Egy alkotó otthona

A Bagoly-várként emlegetett épület, Miskolczy Ferenc magyar múzeumalapító, grafikus- és festőművész otthona volt. Végrendeletében a városra hagyta házát és a benne lévő műveit, azzal a kéréssel, hogy halála után legyen belőle emlékház.

A kiállítóhely az 1920-1990 közötti időszak bajai várostörténeti, művészettörténeti korszakainak helyi sajátosságait mutatja be a művész lelkületű utazók számára. A bácskai polgárváros kultúrateremtő, kultúrapártoló hétköznapjait, példaként előttünk álló személyiségeit sorakoztatja fel.

Hagyd magad mögött a könyvtárat, tedd le az ecseted és sétálj be egy alkotó otthonába.


És az, hogy melyik várakat nézzük meg legközelebb, következő cikkünkből kiderül.

Addig is, vártúrára fel!